Der er fart på renoveringsmarkedet, og mange står derfor overfor blandt andet at skulle vælge et nyt gulv til boligen. Men er det et naturligt gulv af træ, solid vinyl eller måske bæredygtig kork, der passer bedst til lige netop din bolig? Sammen med Boligkøb i Blinde-arkitekt Tor-Olof Johansson hjælper gulveksperten Timberman dig her med gode råd til det svære gulvvalg.

Træ, kork, vinyl, linoleum, sten, uld – der findes et væld af forskellige gulvmaterialer, som man kan vælge mellem. Men hvordan undgår man, at gulvet, der så så pænt ud på billederne, ser malplaceret ud, når det bliver lagt hjemme i ens egen bolig? Og hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige gulvtyper?

 

- De fleste har nemt ved at sige, hvilket gulv de synes om, når de kigger på billeder – men det bliver straks sværere, når det skal hjem i ens eget hjem. Der er nemlig mange forskellige ting, man skal tage højde for, som man ikke bare kan vurdere ud fra et billede. Derfor har vi allieret os med eksperten fra tv-programmet Boligkøb i Blinde, Tor-Olof Johansson, som har stor erfaring med, hvordan boligens materialer bedst spiller sammen med arkitektur og indretning, lyder det fra Poul Kristensen, der er salgskonsulent hos Timberman.

 

Arkitekten Tor-Olof Johansson giver således her fem gode råd til at vælge det perfekte gulv til hjemmet.

 

 

1. Bestem din boligs arkitektoniske udtryk

Bor du i en arkitekttegnet villa fra 60’erne, et bindingsværkshus fra 1800-tallet eller en lys og minimalistisk lejlighed fra 2010? Det har ifølge ekspert fra Boligkøb i Blinde og indehaver af Johansson Arkitekter, Tor-Olof Johansson, nemlig stor betydning for, hvilket gulv boligen kan bære:

 

- Boligen er dit faste udgangspunkt, og derfor er det vigtigt at vide noget om dens arkitektur. Det kan nemlig give en god fornemmelse af, hvilke gulvtyper der passer godt til huset eller lejligheden. For at bestemme den arkitektoniske stil er det en god idé at kigge på opførelsesåret og linjerne i byggeriet. Find eventuelt de gamle tegninger, hvis de findes, eller spørg en arkitekt til råds, siger han og tilføjer:

 

- Et fyrretræsgulv i gullige nuancer passer for eksempel perfekt til en muremestervilla fra 30’erne, hvorimod et sildebensgulv med egetræsstave vil virke for voldsomt og pompøst. Det fungerer langt bedre i en stor herskabslejlighed på Frederiksberg.

 

 

2. Vær opmærksom, når du henter inspiration til personlig stil

Udover arkitekturen er det også vigtigt, at du har styr på din egen personlige stil og smag. Det er nemlig dig, der skal bo i hjemmet og føle dig godt tilpas. Her er der flere gode inspirationsredskaber, der kan hjælpe på vej – hvis man altså er opmærksom på faldgruberne:

 

- Jeg møder rigtig mange, der bruger Pinterest eller Instagram til at finde inspiration, og det er også et rigtig godt sted at starte. Man skal dog være lidt forsigtig, når man bruger de digitale værktøjer, fordi man scroller igennem iscenesatte kompositioner, som kan være nok så flotte, men som på ingen måde ligner dit eget hjem. Måske synes du fx kun, at den grønne vægfarve på billedet er flot, fordi der er hvide dannebrogsvinduer, men det er jo ikke sikkert, at det ser sådan ud hjemme hos dig, siger han og fortsætter:

 

- Det er derfor vigtigt, at du ikke kun tager udgangspunkt i ét billede, men finder en masse og på den måde identificerer de elementer, som du personligt godt kan lide. Herefter skal elementerne så matches til dit hjem, som det ser ud. Det er ikke nemt, men det giver en mere personlig stil frem for efterligninger af Pinterest-fotos.

 

 

3. Overvej rummets funktion og praktik

Et andet parameter, du skal være opmærksom på, er, hvor gulvet skal ligge. Boligens rum har nemlig forskellige funktioner, og det er derfor en god idé at kende gulvtypernes forskellige egenskaber:

 

- Når man skal vælge et gulv, skal man tænke på, hvad der fungerer i praksis. Hvis man skal vælge et gulv til en stor stue med højt til loftet, vil det fx være en god ide at vælge et akustikvenligt korkgulv med støjdæmpende egenskaber. Og i et køkken er det fx vigtigt for mange, at gulvet har en rengøringsvenlig overflade, da man typisk spilder mad og gerne vil sikre en god hygiejne.

 

 

4. Bestil en masse vareprøver

- Når du har tunet dig ind på den rigtige gulvtype, der passer til boligens arkitektur, din personlige stil og rummets eller rummenes funktion, gælder det bare om at bestille en hel masse vareprøver hjem. På den måde kan du mærke på materialet og fornemme, om det føles godt. Du kan også se grundigt på farven – den ser nemlig tit anderledes ud i virkeligheden end på skærmen.

 

- Når du har farveprøverne hjemme, er det en god idé at gå rundt og holde den op mod forskellige dele af rummet som fx fodlister, døre, vægge og møbler for at se, om de er et godt match.

 

Udover vareprøverne kan man med fordel tage ud for at besøge showrooms, hvor man typisk kan se gulvene på større arealer og prøve at gå på det. Her har fx Timberman et showroom i Hadsund og udstilling i Huset Middelfart.

 

 

5. Lad gulvet være en rød tråd gennem huset

Sidst, men ikke mindst, kan man med fordel lade gulvet fungere som en rød tråd gennem huset. Det er nemlig med til at skabe ro og harmoni:

 

- Gulvet samler boligen og leder en videre fra et rum til et andet. Skal man i gang med en større renovering vil det derfor være en god idé at lægge det samme gulv i det meste af boligen, så der er en god og naturlig sammenhæng. Man skal dog stadig huske at være opmærksom på arkitektur, stil og de enkelte rums funktion, så gulvet fungerer optimalt alle steder. På den måde sikres balancen over det hele.